Redirecționează 3,5%
Formular 230 (2023)



Vremea in Focsani

































































































 
 
 
Redactia intreaba:
Merita Laris Bors & Narcis Raducan titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Focsani ?

DA
NU

 
 
 
Newsletter

Introduceti adresa de email:



Feed RSS
 
 
 
Vremea in Focsani:
 
 

 
Publicitate





















Get Firefox

Get Adobe Flash player



Ziare

ziare

ziare




 
 
 BLITZ!:  *** ULTIMA ORA !!! SUNTEM SI PE FACEBOOK PE SPORTULDEVRANCEA.RO * SDV TV va invita sa va abonati gratuit la canalul de youtube: SDV TV si veti fi primii care veti viziona transmnisiile live si emisiunile SDV TV ! http://cnu.lufo.ro/ass-unirea •  ULTIMELE STIRI:  Derbyul fotbalului vrancea ! • Fotbal de Vrancea pentru Romania ! • Sport de performanta si de amatori de Vrancea ! • Judo de Vrancea pentru Romania ! • Un nou campionat, pentru un nou baraj de promovare in L 3 ! • PREMIERA IN JUDO - UL EUROPEAN LA FOCSANI! • Fotbal de Vrancea pentru Romania ! • Proiect Hercules de Vrancea 2023 – atletism, tenis, ciclism • Drumul Mausoleelor pe motocicleta 2023 • Comunicat de presă – deschiderea ediției 2023 a circuitului Vrancea Trophy  • Protest al suporterilor echipei de handbal CSM Focsani 2007 • CSM 07 FOCSANI - CSM TG. JIU • CSM 07 FOCSANI - CSM ORADEA • Interviu SDV, cu profesorul Tudor Palade, lector UEFA la SFA – FRF  • Sport și distracție prin Proiectul ”HERCULES”, ed. a III-a • 
 BLITZ!:  *** SUNTEM SI PE FACEBOOK PE SPORTULDEVRANCEA.RO * ULTIMA ORA!!! SPORTUL DE VRANCEA TV TE INVITA SA VIZIONEZI TOATE INTERVIURILE LUI PAIZAN VIOREL SI EMISIUNILE SDV TV PE CANALUL DE YOUTUBE: SDV TV ! NE VEDEM ACOLO. pe SDV TV ! VIZIONARE PLACUTA ! http://cnu.lufo.ro/ass-unirea 
2015-06-11
Uniriștii refac legăturile de suflet cu românii din spațiul ex-sovietic
Colegiul National Unirea Focsani va implini la anul, pe 24 ianuarie, 150 de ani
 

 Uniriștii refac legăturile de suflet cu românii din spațiul ex-sovietic

 

Colegiul National Unirea Focsani va implini la anul, pe 24 ianuarie, 150 de ani

 

Inițiat în anul 2010, proiectul trans-frontalier “Refacerea legăturilor de suflet cu românii din spațiul ex-sovietic” a intrat zilele trecute  într-o nouă etapă. Pornit de la o idee a catedrei de istorie a CN Unirea și inițiat de profesorii Carmen și Adrian Atarcicov proiectul și-a propus o deschidere către spațiul răsăritean, acolo unde, vremelnic, frontierele despart românii de români. Până atunci multe dintre proiectele internaționale ale școlii se desfășurau în parteneriat cu instituții de învățământ occidentale, fapt ce a contribuit la cunoașterea și recunoașterea valorilor europene comune.

Primul contact dintre profesorii și elevii Colegiului Național Unirea s-a realizat cu profesorii și elevii Liceului Teoretic Gh. Asachi din Chișinău (rep. Moldova). În acel an, 2011, s-a încheiat un protocol de colaborare între cele două instituții de învățământ, fapt concretizat prin vizite reciproce, schimb de experiență, activități didactice și educative comune. Parteneri ai proiectului au fost de la început Colegiul Național Unirea, Asociația Uniriștii, Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia, Federația Comunităților Evreiești Focșani. În toamna aceluiași an uniriștii au inclus în proiect și Școala românească din Herța (Ucraina). La 24 ianuarie 2012 elevi și profesori de la cele două școli românești au fost oaspeții CNU, fiind impresionați de atmosfera prietenească cu care au fost intâmpinați și lecția de patriotism ce a electrizat sala de festivități a colegiului. În anii următori s-au desfășurat mai multe vizitele reciproce ce ne-au apropiat și am aflat mai multe despre istoria, cultura și spiritualitatea românească din regiunile noastre istorice.

Anul acesta proiectul depus de Asociația Uniriștii a obținut finanțarea din partea Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, fapt ce permite o mai mare deschidere către școlile și comunitățile românești din spațiul ex-sovietic. Scopul proiectului este colaborarea părților în vederea realizării unor activități culturale, artistice și educaționale având drept obiectiv revigorarea sentimentului național al românilor din afara frontierelor actuale ale statului român cât și promovarea valorilor comune europene: toleranță, multi-lingvism, interculturalitate, spiritualitate. Grupul țintă al proiectului îl reprezintă elevii și profesorii comunităților românești din spațiul ex-sovietic (Basarabia, Bucovina) și refacerea unor legături de suflet prin acțiuni culturale și educative comune.

În perioada 4-7 iunie profesori și elevi uniriști au fost oaspeții Gimnaziului nr. 6 din Cernăuți, Ucraina. Aceasta este una dintre școlile românești renumite din regiunea Cernăuți, având clasele I-XI cu predare în limba română și ucraineană, directorul unitații fiind prof. Ion Ignat. Vizita s-a constituit într-un bun prilej de cunoaștere reciprocă, dialoguri cu privire la sistemul educațional din cele două țări, programe cultural, educative etc. Tot acum s-au pus bazele unui parteneriat educațional dintre cele două instutuții de învățământ ce se va concretiza, pentru început cu vizita pe perioada vacanței a unui grup de profesori și elevi cernăuțeni în țara noastră.

Inițiativa Asociației Uniriștii nu a putut trece neobservată și s-a bucurat de sprijinul Consulatului Românesc de la Cernăuți. La invitația excelenței sale, domnul Ionel IVAN, ministru-consilier, adjunct al șefului de misiune, delegația noastră a fost primită la sediul consulatului. Aici ne-am prezentat proiectul iar echipa consulară ne-a asigurat de tot sprijinul în buna desfășurare a acțiunilor propuse.

În zilele ce au urmat uniriștii au vizitat locuri încărcate de istorie și spiritualitate românească, au cunoscut oameni deosebiți și au auzit o curată limbă românească: Universitatea și Mitropolia din Cernăuți (monument UNESCO), casa și mormântul lui Aron Pumnul, cetatea Hotin, mânăstirile Boian și Bănceni. Circuitul s-a încheiat în Basarabia, unde am vizitat cetatea Soroca (recent restaurată), mânăstirile Curchi și Căpriana. Următoarea etapă a proiectului se va desfășura în perioada vacanței când elevii și profesorii cernăuțeni vor fi oaspeții noștri.

Activitățile proiectului până la finele acestui an constau în efectuarea vizitelor reciproce, organizarea unor activități artistice, culturale, educaționale, dezbateri și concursuri pentru implicarea unui număr cât mai mare de elevi și profesori din comunitățile reprezentate în proiect. De asemenea se urmărește promovarea tradițiilor, obiceiurilor, istoriei și spiritualității românești.

 

REDACTIA SDV

Autor: redactia@sportuldevrancea.ro
Uniristi in vizita la Consulatul romanesc de la Cernauti ...
Uniristi in vizita la Consulatul romanesc de la Cernauti ...
Uniristii acasa la Gimnaziul nr.6 din Cernauti ...
Uniristii acasa la Gimnaziul nr.6 din Cernauti ...
 

 
 
 














































Imn CFT Juventus Focșani
Lansat în 1998
Versuri: poet Florin Muscalu
Muzica: trupa "Provincialii"





























 
 






 
Parteneri
 
Redactia intreaba:
Va doriti un magazin al suporterilor clubului CSM FOCSANI 2007 si un club al suporterilor CSM FOCSANI 2007 ?

DA
NU

 
Topuri
 
Imagini live din Focșani

- Piața Unirii din Focșani (LIVE!)

- Piața Teatrului din Focșani (LIVE!)

- șoseaua de centură (LIVE!)
 
Colaboratori











 







Imn CFT Juventus Focșani
Lansat în 1998
Versuri: poet Florin Muscalu
Muzica: trupa "Provincialii"